Národný deň colníkov

21.09.2010 Celý región

Colný úrad Prešov, ktorého územný obvod tvoria okresy Prešov, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou oznamuje širokej verejnosti, že pri ...
Táto prezentácia sa tento rok uskutoční v Starej Ľubovni. Prebiehať bude na námestí pri hlavnej tribúne dňa 24.09.2010 v čase od 14.00 do 18.00 hod..
Národný deň colníkov je spojený s menom sv. Matúša – jedného z evanjelistov, ktorý je považovaný za patróna colníkov na celom svete a na Slovensku sa oslavuje už deviaty rok.
Pri tejto príležitosti Colný úrad Prešov vyhlásil výtvarnú súťaž pre žiakov základných škôl v Starej Ľubovni, ktorej cieľom je podnietiť žiakov, aby výtvarnou formou prezentovali svoje predstavy o práci colníkov, ako vnímajú svet s hranicami a bez nich, prípadne aké sú skúsenosti detí, či ich rodičov so stretnutí s colníkmi pri cestách do zahraničia. Vyhlásenie výsledkov výtvarnej súťaže prebehne v deň osláv priamo na námestí a výhercom budú riaditeľom Colného úradu Prešov odovzdané vecné ceny.
Podujatie bude zamerané na prezentáciu činnosti colnej správy spojenú s prehliadkou techniky, pomôcok, služobných psov a zbraní, názorné ukážky činnosti colníkov (ukážka nácviku sebaobrany a taktiky boja a bojových umení, ukážka odoberania vzoriek minerálnych olejov používaných ako palivo, ukážka výcviku služobného psa na vyhľadávanie tabakových výrobkov, ukážka funkcie mobilného skenovacieho zariadenia, ktoré umožňuje odhaľovanie skrytých úkrytov v dopravných prostriedkoch, ukážka preverovania pravosti kontrolných známok, ktorými sú označované spotrebiteľské balenia liehu).
V prezentačných stánkoch postavených len na túto príležitosť, bude prebiehať nielen výstava zachyteného pašovaného tovaru, ktorý je predmetom Dohovoru CITES (jedná sa o Dohovor o obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý prispieva k ochrane pred ich úplným vyhubením vplyvom bezohľadného získavania pre obchodné účely) ale zároveň tam bude okrem informačných brožúr a propagačných materiálov s logom CÚ Prešov zabezpečené aj nepretržité podávanie informácií o colných a daňových predpisoch.
Cieľom podujatia je priblížiť verejnosti colnú a daňovú problematiku príťažlivou a atraktívnou formou. Činnosť colnej správy je v súčasnosti zameraná predovšetkým na ochranu ekonomických záujmov Slovenskej republiky v oblasti zahraničného obchodu, správu spotrebných daní, správu nepriamych daní pri dovoze tovaru, na protidrogový boj, boj proti terorizmu, boj proti colným a daňovým podvodom, na kontrolu dovozu a vývozu chránených živočíchov a rastlín a na množstvo ďalších povinností, ktoré colníkom vyplývajú z právnych predpisov a medzinárodných dohôd.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región